Ο ΠΟΡΟΛΙΘΟΣ




Η επιστημονική ονομασία του πορόλιθου είναι "Νεογενής Ασβεστόλιθος".






Ο ασβεστόλιθος είναι ιζηματογενές πέτρωμα, του οποίου το βασικό συστατικό είναι ο ασβεστίτης (CaCO3). Συχνά περιέχει απολιθώματα, από τα οποία μπορεί να εκτιμηθεί η ηλικία και η προέλευσή του.



Σε άλλες περιπτώσεις, ο ασβεστόλιθος μπορεί να σχηματιστεί από σκελετούς ή κελύφη υδροβίων οργανισμών: Μετά τον θάνατο του οργανισμού, το κέλυφός του καταβυθίζεται στον πυθμένα και το οργανικό τμήμα του οργανισμού καταστρέφεται, ενώ το κέλυφος (ή ο σκελετός) παραμένει. Τα ασβεστιτικά αυτά υπολείμματα συγκολλώμενα με την διαγένεση δημιουργούν την ασβεστολιθική απόθεση. Ο ασβεστόλιθος που δημιουργείται κατ' αυτό τον τρόπο χαρακτηρίζεται ως "οργανογενής" και, όπως είναι λογικό, είναι πιο πλούσιος σε απολιθώματα. 


Το βασικό συστατικό του πετρώματος έχει λευκό χρώμα, γι' αυτό και ο ασβεστόλιθος είναι λευκός ή ανοιχτόχρωμος γκρίζος.

Η εταιρεία μας κάνει εξόρυξη του πορόλιθου από αδειοδοτημένο λατομείο.

Το συγκεκριμένο λατομείο είναι από τα παλαιότερα και πλουσιότερα του Ελλαδικού χώρου και υφίσταται από την δεκαετία του 1920. 

Οι φυσικές ιδιότητες του κοιτάσματος αυτού μας δίνουν καθαρό ασβεστόλιθο σε ποσοστό 98% περίπου και για το λόγο αυτό πέραν της χρήσης του ως οικοδομικό υλικό (πλάκες επίστρωσης) , χρησιμοποιείται λόγω την θερμομονωτικής του ικανότητος και ως μονωτικό υλικό (πλάκα) κυρίως για επίστρωση ταρατσών .

Το κοίτασμα όπως εμφανίζεται μας δίνει όγκους διαφόρων ποιοτήτων , χρωμάτων και σκληρότητας και ειδικότερα μας δίνει μαλακό και σκληρό υλικό για εσωτερική και εξωτερική χρήση και το χρώμα του μεταλλάσσεται από απαλό μπεζ έως λευκό .






Στην περιοχή της Κρήτης παρόμοιου τέτοιου τύπου Μάλτας πωρόλιθο (travertine) με έντονες εμφανίσεις απολιθωμάτων που εμφανίζονται στο δικό μας κοίτασμα δεν υπάρχει παρά μόνο διαφοροποιήσεις αυτού του υλικού με άλλες προσμίξεις που δίνουν διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Το υλικό αυτό είναι μαλακό χωρίς ξένες προσμίξεις με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες ταχύτητες κοπής χωρίς ιδιαίτερες φθορές στην πρωτογενή εξόρυξη όσο και στο σχιστήριο η επιφάνεια του υλικού αυτού εύκολα επεξεργάζεται σε χτενιστά και σφυρήλατα αλλά και λειαίνεται δίνοντας ιδιαίτερη τόνωση των φυσικών χρωμάτων του υλικού.

back to top